Bloggen för vanliga människor – tvfolk.net

Låna pengar smart

Alla kan hamna i en sits då man kan behöva ta ett lån. Men för att inte betala mer än du behöver för ditt lån bör du kolla på vissa saker som kan påverka dina avgifter. Genom att ha mer koll innan du väljer låneföretag kan du minska dina kostnader.

Se över olika alternativ
När du väl bestämt dig för att du vill ta ett lån är det bra att inte ta första bästa erbjudande. Det finns många olika banker att välja på och det kan skilja sig mycket mellan olika låneförslag.

Lånesajter
Men tänk på att för varje låneansökan du gör finns risken att banken tar en kreditupplysning på dig. Det är något som man vanligtvis vill undvika då antal kreditupplysningar kan påverka din kreditvärdighet. Däremot finns det lånesajter som samlat en mängd olika låneföretag på ett och samma ställe. Genom att söka via dem görs endast en kreditupplysning, samtidigt som du kan få ett erbjudande från alla banker din valda sajt samarbetar med. I normala fall tar det någon dag innan alla erbjudanden nått dig. Du kan sedan jämföra dessa och välja det som passar dig bäst. Du behöver inte vara orolig för att ett lån är bindande förrän du accepterat erbjudandet.

Kolla med din bank
Ett annat bra alternativ kan vara att kolla med din egen bank om de har möjlighet att låna ut pengar till dig. I många fall kan du komma undan med lägre ränta på det viset, istället för att söka via en lånesajt där det förvisso kan vara lättare att få ett lån. Men å andra sidan erbjuder många av bankerna på de sidorna så kallade “snabblån” med högre avgifter.

Ränta och andra avgifter
För att förstå vad det är du kommer betala för på ditt lån och även kunna välja det bästa alternativet för dig är det viktigt att ha koll på några begrepp.

Årsränta
För att banken ska tjäna på att låna ut pengar till dig tar de ut ränta, som är en procentuell summa du betalar extra utöver lånet. Men det finns olika sorters ränta att tänka på. Årsräntan brukar många ha koll på då det är den totala räntan du betalar på ett år. Har du exempelvis en årsränta på 10 % och har lånat 10.000 kr blir räntan 1000 kr på ett år.

Effektiv ränta
Ett misstag många gör är att endast kolla på årsräntan när de väljer lån. Även om den är viktig så kan den verka något missvisande för de som inte har full koll på vad det innebär. Du bör istället kolla på den effektiva räntan när du jämför lån, då den inte bara inkluderar räntan utan även andra avgifter som kan tas ut.

Fast eller rörlig ränta
Innan du bestämmer dig för ett lån är det bra att fundera på om rörlig eller fast ränta passar dig bäst. Rörlig ränta betyder att räntesatsen hela tiden kan ändras och avgörs av det allmänna ränteläget. Om du vet att du kan få svårt att hantera en högre ränta kan det anses vara riskfyllt att välja rörlig ränta. Med en fast ränta behåller du samma räntesats under en viss tid som framgår av banken.

Övriga avgifter
Utöver årsräntan så finns det en rad olika avgifter som bankerna kan ta ut. Alla dessa ska framgå av ditt låneavtal men det kan vara bra att kolla om vissa saker står med. Aviavgift är en sådan som tas ut av vissa banker. Även uppläggningsavgift är vanligt, som då är en engångsavgift du betalar för det administrativa arbetet som krävs av banken för att lägga upp lånet.