Bloggen för vanliga människor – tvfolk.net

4 Överraskande fakta om mögel

Mögel är ett samlingsnamn för olika mögelsvampar, men också bakterier och är en husägares värsta mardröm. Idag finns det många som har en förutfattat mening om att de enbart växer i områden med en hög luftfuktighet och inte är särskilt farliga. Men visste du att det är helt fel? I den här artikeln har vi samlat fyra överraskande fakta om mögel – som garanterat komma att öppna dina ögon!

  1. Mögel finns i miljöer utan hög luftfuktighet

En vanlig förutfattad mening är att mögel enbart finns i miljöer med en hög luftfuktighet efter vattenskada. Faktum är att det också kan förekomma i hem som inte har det. Bland annat trivs mögel och du kan hitta hussvamp i miljöer där fukt kommer från matlagning, diskning, torkning av kläder och andra vanliga hushållsaktiviteter – så var uppmärksam på det!

  1. Du kan få andningssjukdomar av mögel

Visste du att mögel frigör sporer i luften? Dessa sporer kan orsaka astmaattacker. Människor som är allergiska mot mögel kan ha särskilt svårt att andas i miljöer där det finns mycket mögel. Dessutom producerar mögel också mykotoxiner, som kan orsaka sjukdom hos både människor och djur. Bland annat genom att irritera andningsvägarna och andningsorganen.

  1. De vanligaste platserna som mögel trivs

Mögel trivs främst i fuktiga, mörka och varma miljöer. De vanligaste platserna där mögel trivs är bland annat:

  • Heltäckningsmattor
  • Runt fönsterkarmar och trösklar och luftkonditioneringsaggregatet
  • Bakom diskbänkar och kökshandfatets rör
  • Inuti väggar och tak håligheter där det lätt kan skapas kondens

Det är också viktigt att notera att många ofta förbiser en mycket vanlig plats där mögel kan växa – i sina bilar.

  1. Det finns olika typer av mögel

Mögel finns i både svarta och vita typer och båda kan vara giftiga eller ofarliga beroende på vilken typ det är. När det gäller mögel är skillnaden mellan en svart mögel och en vit mögel att den svarta formen är mindre vanlig och är mer giftig än den vita formen. Även om vit mögel inte är lika giftig som den svarta typen, kan de fortfarande vara hälsofarliga om du kommer i kontakt med dem under en längre period eller har allergi mot dem. Detta beror på att dessa typer av svampar frisätter allergener när de växer vilket kan leda till allergiska reaktioner som astmaattacker eller hudförhållanden som eksem eller psoriasis.

Bli av med mögel

För att förhindra att mögel växer i ditt hem måste du försöka eliminera eventuella fuktkällor och hålla den relativa luftfuktigheten under 50 %. Du bör också rengöra alla ytor i ditt hus minst en gång i veckan och se till att du inte lämnar några kläder på golvet eller mattor. Men den största risken när du behandlar mögel själv är att du endast blir av med problemet ytligt. Därför är det allra bästa sättet att helt bli kvitt mögel att anlita en professionell saneringsfirma.