Bloggen för vanliga människor – tvfolk.net

Hjälpmedel för en bra taksäkerhet

Idag och med dagens teknik så finns det många olika hjälpmedel och verktyg för en bra, stabil och trygg taksäkerhet.

Några av dessa hjälpmedel är:

  • Nockräcke

Ska fungera som en fästpunkt för en säkerhetslina. Fungerar på liknande sätt som det man kallar för ankarpunkt fast med skillnaden att det finns ett större utrymme för att göra förflyttningar även i sidled.

  • Säkerhetssele

Det här är troligtvis din bästa kompis i ditt yrke som takläggare. Det viktigaste för dig att komma ihåg är att alltid ha med dig din säkerhetssele. Den fäster man vid något stabilt så att man inte riskerar att ramla ned från taket. Tänk på att aldrig någonsin gå upp på ett tak utan en professionell takläggare Stockholm och din säkerhetssele fastspänd.

  • Skyddsräcke

Fungerar som skydd så man inte trampar igenom ytor och för att man ska kunna ha något att håll sig i när man öppnar fönster, luckor eller annat.

  • Takstege

Skyddstegen används som hjälp att komma upp till skorstenen på säkert sätt med en takläggare Stockholm. Används framförallt vid branta tak och/eller om byggnaden har fasadhöjd på minst fyra meter.

  • Säkerhetssteg

Används som stabilt skydd och för att ha någonting att stå på så man kan lägga sitt fokus på att utföra det arbete som man ska utföra.

  • Gångbrygga

År precis som det låter. Det används för att man ska kunna förflytta sig på ett säkert sätt i sidled med din takläggare Stockholm. Gångbryggan monteras stadigt på taket.

  • Ankarpunkt

När du går upp på ett tak ska du också vara fastspänd så du inte ramlar ner. Ankarpunkten sätter man fast på t ex skorstenen för bästa säkerhet. Ankarpunkten kalls också för livlinefäste eller säkerhetskrok.

  • Bärläktssteg

Ett bärläktssteg är som en trappa med smala steg och används för att man ska komma upp säkert till skorstenen. Villatak ska ha bärläktssteg.

  • Glidskydd

Glidskyddet används för att hålla stegen på plats så den inte glider iväg när du ska kliva på stegen. Man fäster den med fördel vid takets nederdel t ex vid hängrännan.

  • Snörasskydd

Att ha ett bra säkerhetsarbete och taksäkerhet för takläggare Stockholm för dem som arbetar på taket är ju en självklarhet men detsamma gäller även för dem som passerar och går förbi under taket. Det kan t ex vara livsfarligt med mycket snö och is på taket om snömassan glider ner mot marken, Det kan man undvika genom att man monterar ett snörasskydd och det gör att större delen av den snö som annars skulle rasa ner mot marken istället blir kvar på taket.

Nu fick du lite information om taksäkerhet med takomläggning i södertälje. Tänk alltid på säkerheten för dig och andra när du är uppe på tak och arbetar. Om du ska anlita ett företag för att utföra takarbeten på ditt hustak t ex så var säker på att företaget vet vad dem gör när det gäller säkerheten och arbetsmiljön för sina arbetare på taket.