Bloggen för vanliga människor – tvfolk.net

Frågor att ställa till takläggaren

Planerar du att anlita en takläggare? I sådana fall har du säkert redan kollat upp flertalet firmor att välja mellan. Kanske har du till och med tagit in flera offerter redan och jämfört dem. När du väl har bestämt dig för en takläggare finns ett par kontrollfrågor att ställa. Detta för att säkerställa att jobbet blir gjort enligt överenskommelse och att inga obehagliga överraskningar dyker upp under arbetets gång. Här ger vi ett par exempel på frågor som är bra att ställa.

Har ni referenser på liknande arbeten?

Det här är en mycket viktig fråga att ställa. Kanske har du redan kollat in takläggaren och sett att de har fått goda omdömen om sig på olika platser på nätet? Att firman har ett gott helhetsbetyg av användarna är givetvis viktigt – men det är också intressant om de har arbetat med liknande jobb som du nu beställer.

Det är alltså önskvärt att referenserna är så likt just ditt uppdrag som möjligt. Ska du till exempel få tegelpannor lagda av takläggare stockholm, är det bäst att fråga efter referenser som fått ett tegeltak. En referens som fått en takomläggning på papptak är inte lika relevant. Det som snarare kan vara relevant då är bemötandet och servicen – men för att vara säker på kunnandet bör du få en referens på ett liknande jobb.

Tillhör ni någon branschorganisation?

Det är inte så att en bra takläggare alltid nödvändigtvis är ansluten till en branschorganisation. Om du däremot hittar en takläggare som är ansluten, borgar det för kvalitativa arbeten. Kanske är referenser och en del andra faktorer viktigare att gå på, men samtidigt kan det vara avgörande.

Om det står mellan två firmor där allt annat är likvärdigt, och den ena är ansluten till en branschorganisation, kan det vara det som får vågen att tippa över till den ena takläggarens fördel. Många branschorganisationer tillhandahåller certifikat och utbildningar för vissa särskilt krävande moment som kan vara en del av kanske just ditt uppdrag.

Hur ser avtalet ut?

När du anlitar en hantverkare för större jobb är det viktigt att få ett avtal i skrift. Visst är muntliga avtal även dem giltiga – men de är betydligt svårare att bevisa. Vid en tvist står helt enkelt ord mot ord. Be om att få ett exempel på hur ett avtal kan se ut. Är det något du tycker ser märkligt ut, eller om det dyker upp några funderingar, bör du anmärka på detta. En bra firma svarar även på dina frågor utan problem.

Är det tak jag vill ha det bästa alternativet?

En god takläggare har stora kunskaper kring olika taktyper och dess egenskaper. Du bör kunna fråga om det tak du är ute efter verkligen passar just dig och dina behov bäst. Visserligen kan man vara ganska säker på vad man vill ha, men det skadar aldrig att fråga om en åsikt. Kanske bestämmer du dig för att köpa ett annat takmaterial efter att ha hört takläggarens åsikt? Det kan till exempel ha med livslängd eller pris på amterialet att göra.