Bloggen för vanliga människor – tvfolk.net

5 saker att tänka på om du vill ta lån

Funderar du på att ta ett lån av snabblån.io av någon anledning? Då kan du behöva tänka igenom en del saker för att inte hamna i en dålig ekonomisk sits längre fram. V kommer i den här artikeln att gå igenom fem saker du bör tänka på om du vill ta ett lån.

1. Vilken typ av lån?
Vilken typ av lån du ska ta är av största betydelse. Ska du ta ett bostadslån, ett billån eller ett snabblån? Ett bostadslån tar du när du ska köpa bostad, där är räntan mycket lägre än på andra typer av lån eftersom du då har bostaden som säkerhet. Däremot ställs det ofta höga krav på dig som ansöker om ett bostadslån. Ett billån kan ha något bättre ränta än ett snabblån eller privatlån som det också heter. Ett privatlån innebär att du inte lämnar något som säkerhet till låneförmedlaren och därför är räntan ofta hög på dessa lån.

2. Hur mycket pengar behöver du låna?
Det är viktigt att fundera över hur mycket pengar du faktiskt behöver låna. Ju mindre summaLåna pengar till företaget desto bättre, eftersom räntesumman blir högre för högre belopp. Låna aldrig mer än vad du faktiskt behöver, även om du blir erbjuden en större lånesumma. Fundera på om du kanske kan spara ihop till en del av summan och istället ta ett mindre lån.

3. Räkna alltid på din ekonomi
Se till att alltid ha god koll på din ekonomi innan du tar ett lån. Räkna på hur mycket du har råd att betala och planera också för hur du ska ha råd att betala av lånet om din ekonomiska situation förändras. Kommer du till exempel ha råd att betala på lånet även om du blir arbetslös i några månader? Tro inte att ett lån kommer lösa din ekonomi, utan se till att ha koll på den först.

4. Jämför alltid lån
Innan du tar ett lån bör du alltid jämföra olika lån. Det finns flera jämförelsesajter online som du kan använda dig av. När du använder dig av en sådan tjänst tas endast en kreditprövning på dig, men du får flera låneerbjudanden och kan välja den med bäst villkor. Du kommer ofta stöta på att det skiljer sig rejält, så att jämföra kan spara dig många kronor.

5. Se till att du förstår villkoren
En del lån kan låta mycket bättre än vad de egentligen är. Du kan till exempel se lån som marknadsför sig som räntefria, men istället tillkommer då oftast fasta avgifter. Läs igenom lånevillkoren ordentligt och se till att du faktiskt förstår dem. Var inte rädd för att kontakta låneförmedlaren och fråga om det är något du inte förstås.